Ο Κολόμβος την είχε πάντα στις καραβέλες του ... ήταν ο γιατρός του. Η Κλεοπάτρα την χρησιμοποιούσε καθημερινά για την ομορφιά της ενώ, η Νεφερτίτη έκανε μπάνια μόνο με το χυμό της. Ο Αριστοτέλης, δάσκαλος του Μέγα Αλέξανδρου τον προέτρεψε να οργανώσει ολόκληρη εκστρατεία προκειμένου να την έχει άφθονη για την ίαση των πληγών των στρατιωτών του, κατακτώντας το νησί Σοκότρα όπου ή αλόη είναι αυτοφυής σε μεγάλες εκτάσεις. Η αρχαία ονομασία αυτού του νησιού ήταν Διοσκορίδιος νήσος λόγω του πατέρα της Βοτανολογίας, Διοσκορίδη . Ο Διοσκορίδης στα Βιβλία του «Περι ύλης Ιατρικής» αναφέρει για την Αλόη “αποτοξινώνει το στομάχι, βοηθά στο έλκος, στη φαγούρα, στους ερεθισμούς του δέρματος, στις αιμορροΐδες, στα κτυπήματα και στους μώλωπες, σταματά την τριχόπτωση, τους στομαχικούς πόνους, την αιμορραγία από πληγές, τις αρρώστιες στόματος και ματιών και την αμυγδαλίτιδα”.
Υπάρχουν βέβαια και παλαιότερες μαρτυρίες για τις ευεργετικές ιδιότητες της Αλόης. Ήδη οι Σουμέριοι από το 2.500 π.Χ παρατηρώντας το θεαματικό τρόπο με τον οποίο η Αλόη κλείνει μόνη της τις πληγές τις, τη χρησιμοποιούσαν για επούλωση εγκαυμάτων, για θεραπεία των πληγών αλλά και δερματικών προβλημάτων.
Η μεγάλη εκτίμηση των αρχαίων για το φυτό της Αλόης αποδεικνύεται και από το Ευαγγέλιο, αφού σύμφωνα με αυτό οι μαθητές του Χριστού περιποιήθηκαν τα τραύματα του με την κάθοδο από το σταυρό με 100 λίτρα Αλόης: "Ήλθε δε και Νικόδημος ... φέρων μίγμα σμύρνης και αλόης έως εκατόν λίτρας. " Έλαβαν ούν το σώμα του Ιησού και έδησαν αυτό εν οθονίοις μετά των αρωμάτων ... ". Κατά Ιωάννην ιθ' 39-40.
Σήμερα, οι ευεργετικές ιδιότητες αυτού του θεαματικού φυτού έχουν αποδειχθεί και επιστημονικά. Σύμφωνα με την πρόσφατη επιστημονική έρευνα, ο χυμός της αλόης λαμβανόμενος σε μικρές ποσότητες καθημερινά βοηθάει στην πρόληψη, θεραπεία ή καταπράυνση περίπου 100 διαφορετικών ασθενειών. Για αυτό το λόγο γίνεται ευρεία χρήση της και στη φαρμακοβιομηχανία αφού ένα μεγάλος αριθμός φαρμάκων και σκευασμάτων περιέχει 10-30% περιεκτικότητα σε Αλόη. Λόγω των στεροειδών που περιέχει δρα σαν φυσική κορτιζόνη, χωρίς τις παρενέργειες της χημικής κορτιζόνης, ενισχύοντας την άμυνα και το σύστημα αυτοθεραπείας του οργανισμού, του συστήματος δηλαδή που μας κρατά καθημερινά υγιείς… Κατά άλλους (Philatov) η αλόη είναι βιοδιεγέρτης – διεγείρει το βίο..
“You ask me what were the secret forces which sustained me during my long fasts. Well, it was my unshakeable faith in God, my simple and frugal lifestyle and the Aloe, whose benefits I discovered upon my arrival in South Africa at the end of the nineteenth century”.
Mahatma Gandhi